Woonwagens en -auto’s

woonwagen diorama IMG_1023a

Er bestaan geen kant en klare modellen van Nederlandse kermis woonwagens op schaal 1:50. Wel zijn er twee kitjes van Minicirque waaruit een Nederlandse woonwagen kan worden gebouwd. Beide kitjes heb ik in mijn verzameling zij het dat die met de nodige aanpassingen zijn gebouwd.

De verscheidenheid aan woonwagens op de kermis is groot. Dat geldt zowel het materiaal gebruik als de afmetingen, de kleuren en ornamenten. Iedere wagen is uniek. En dat mag ook want de wagen is het thuis van de kermisexploitant en zijn familie en net als ‘burgers’ willen die graag een eigen, herkenbaar home. Dat maakt het tot een dankbaar object voor de modelbouwer, want die kan zich eindeloos uitleven in het nabouwen van al die fraaie woon- of salonwagens.

Ik heb er inmiddels een aantal gebouwd en verwacht dat de collectie de komende jaren zeker nog wel zal uitbreiden.


Salonwagen van Gebr. Moonen uit Tilburg

De salonwagen van de gebr. Moonen tijdens de zomerkermis te Zwolle in augustus 2007

De luchtgeremde salonwagen van de gebr. Moonen is gebouwd in 1964 en heeft dienst gedaan tot 2009. Toen is het als vakantieonderkomen geplaatst in een tuin. In 2011 werd de wagen op de Marktplaats opnieuw te koop aangeboden en had toentertijd wel wat onderhoud nodig.


Kassa- / salonwagen bij de autoscooter van D. van Griensven

       

    

Het chassis van de kassa- / salonwagen is afkomstig van Tekno. De opbouw is geheel eigenbouw van styreen.

De foto van het origineel is afkomstig van internet. De maker van deze foto is mij niet bekend.


Salonwagen van F.G. Hoefnagels die reist met een nostalgische Cake Walk uit 1934

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Eerste exemplaar voor Frits Hoefnagels

De prachtige salonwagen dateert uit 1972 en heeft verschillende veranderingen ondergaan. Zo had de wagen oorspronkelijk geen uitschuivende delen; die zijn later aangebracht. De salonwagen verkeert net als de DAF’s en de bouwwagens van de familie in nieuwstaat en vormen een attractie op zich naast de Cake Walk op elke kermis.

Het prototype van de salonwagen van de familie Hoefnagels is gebouwd van styreen plaat en strips. Van de verschillende onderdelen – zoals chassis, de opbouw, de uitschuivende delen etc. – zijn rubber mallen gemaakt waarin met polyurethaanhars een afgietsel wordt gemaakt. De miniatuur woonwagen bestaat uit 10 gegoten kunststof (resin) onderdelen. Voor het draaistel en de triangel is gebruik gemaakt van Tekno onderdelen. De ruitjes van dit model zijn gegoten van glasheldere polyesterhars.

Het eerste exemplaar van de miniatuur is op 30 oktober 2017 overhandigd aan Frits Hoefnagels op zijn thuisbasis te Bakel.

De DAF A1600 op de foto is een van mijn eerste modellen en wordt volgend jaar vervangen door een nieuw exemplaar dat beter op schaal 1:50 is.


Woonwagen in de kleuren van het transport van de ‘Bootjesmolen’ van N. Rampen-van Nieff uit Groningen

woonwagen Rampen IMG_2795              woonwagen rampen IMG_2793

Transport Rampen van Nieff Zwolle 1969
De woonwagen is een verbouwing van een kitje van Minicirque (no. MV39 Caravane Ancienne).

De miniatuur woonwagen is gebouwd in 2005 en was mijn eerste miniatuur woonwagen op schaal 1:50. De inspiratie kwam van het transport behorend bij de bootjesmolen van N. Rampen van Nieff uit Groningen.


Woonwagen van Trommelen die reist met ‘Pony rijden’

woonwagen trommelen IMG_0339              woonwagen trommelen IMG_2800

Woonwagen Trommelen Enschede 1995
De woonwagen is geheel eigenbouw.

De originele woonwagen is gefotografeerd tijdens de Paaskermis in het Volkspark te Enschede in 1995 waar Trommelen aanwezig was met pony rijden. Deze woonwagen is gebouwd in 1965. De fam. Trommelen heeft in 2009 een andere woonwagen gekocht. De oude woonwagen is op Marktplaats te koop gezet.  De nieuwe eigenaar is niet bekend.


Woonwagen in fantasie kleuren

woonwagen blauw grijs 116-1685_IMG
Dit is een van de eerste wagens die ik heb gebouwd. Het is gebaseerd op een kitje van Minicirque (no. MV9 Caravane balcon) waar het een en ander aan is gewijzigd. De woonwagen was bedoeld bij de Cakewalk van F.G. Hoefnagels uit Bavel. Inmiddels is een nieuwe miniatuur van de salonwagen van Hoefnagels in voorbereiding.


Houten woonwagen van A.J. Gigengack die heeft gereisd met een prachtige caroussel

Gigengack 3a              Gigengack IMG_2788

woonwagen Gigengack 1970

De wagen is volledig eigenbouw op basis van styreen (profiel)plaat en -profieltjes. De luifel is gemaakt op een zelfgemaakte mal van “oase” met papieren zakdoekjes gedrenkt in houtlijm.

De houten woonwagen van Tonnie Gigengack is gefotografeerd door G. Hulleman tijdens de kermis te Wijhe in 1970. De woonwagen is gebouwd begin 1900 en is door de fam. Gigengack overgenomen van Frans Hommerson.


Gigengack

Gigengack foto 11              Gigengack IMG_1372

woonwagen Gigengack 1983 later van Geven Grand Carrousel
De woonwagen is geheel eigenbouw van styreen.

De salonwagen met uitschuif van Tonny Gigengack is gebouwd in 1983. De wagen is thans in bezit van H. Geven uit Venray die ‘Le Grand Carrousel’ exploiteert.


Woonwagen van de fa. Korten behorend bij de autoscooter ‘BumperCars’

woonwagen korten IMG_0318              woonwagen korten IMG_0320

Woonwagen Korten Haarlem 2010
De woonwagen is geheel eigenbouw op basis van styreen plaat en strip. De wagen heeft een uitschuif aan een kant en een aanbouw aan de achterkant. Om de wagen in transport toestand te zetten wordt de uitschuif ingeschoven en de uitbouw aan de achterkant verwijderd.


Woon-/kassawagen van de autoscooter ‘New York’ van D.T. Hinzen uit Swalmen

woonwagen Hinzen IMG_0976

woonwagen Hinzen foto 17              woonwagen Hinzen IMG_1591

woonwagen Hinzen Roden juni 2000
De gecombineerde woon-/kassawagen is geheel eigenbouw. De wagen heeft een uitschuif aan de zijkant en een aan de voorkant net als het origineel. Voor transport kunnen de uitschuiven worden ingeschoven en kan het luifel bij het kassa gedeelte worden neergeklapt.

De foto van de originele wagen is genomen tijdens de Rodermarkt kermis in 2000.


Woonwagen van de bedrijfsleider bij de autoscooter van ‘New York’ van D.T. Hinzen uit Swalmen

woonwagen Hinzen IMG_6363a              woonwagen Hinzen IMG_6354

Ambelt kermis Zwolle 2013_08 a
De woonwagen is geheel eigenbouw. Bij deze wagen is voor de eerste keer gewerkt met gegoten inzetraampjes. Van de wagen is een gietmodel gemaakt. De kitjes hiervan zijn binnenkort te koop.

De foto van de orginele wagen is gemaakt tijdens de Ambelt kermis te Zwolle in 2013.


Woonwagen van de fam. Talens die hebben gereisd met de Ufo Jet (versie 1)

woonwagen Talens IMG_2791a              woonwagen Talens IMG_1405

woonwagen Talens Hoogeveen 1994
De woonwagen is geheel eigenbouw.

De foto van het origineel is genomen tijdens de afbouw van de kermis te Hoogeveen in 1994.


Woonwagen van de fam. Talens die hebben gereisd met de Ufo Jet (versie 2, resin kitje)

woonwagens Talens IMG_0010              woonwagen Talens IMG_0008

woonwagen Talens
Dit is de tweede versie van de woonwagen van Talens. Die is gemaakt omdat achteraf bleek dat de lengte van de wagen te kort was. Voldoende reden om een nieuw en natuurgetrouwer exemplaar te bouwen. Van deze miniatuur is een gietmodel gemaakt dat ook als kitje te koop is.

De woonwagen is op verzoek in verschillende kleuren gebouwd en afgeleverd. Zie hier een paar voorbeelden:

woonwagen kleuren Keijzer IMG_6268                    woonwagen Brunselaar kleuren IMG_4821                    woonwagen talens rood wit IMG_4909


DAF 2800 woonauto van J. van Eijk & Zn behorend bij de trip / wip ‘Heartbreaker’

woonauto van Eijk IMG_0323              woonauto van Eijk foto 22

woonauto J.v.Eijk Heino aug 1998
De cabine en het chassis van de woonauto zijn afkomstig van een DAF 2800 van Lion. De cabine is ingekort en voorzien van een zelfgemaakte topsleeper van styreen. De opbouw / het woongedeelte is eigenbouw op basis van styreen plaat en profieltjes. De woonauto heeft drie uitschuiven, die tijdens transport kunnen worden ingeschoven. Het balkon en de luifel bij de entree kunnen worden ingeklapt.

De foto van de woonauto van de Heartbreaker van J.v.Eijk & Zn. is genomen tijdens het vertrek na afloop van de kermis in Heino in augustus 1998.


Mercedes woonauto van Douwe Klinkhamer die heeft gereisd met de Cakewalk ‘Luna’

woonauto Klinkhamer IMG_0335              woonauto klinkhamer IMG_0328

woonauto Klinkhamer IMG_1432
De cabine en het chassis van de woonauto zijn afkomstig van Minichamps. Om de schaal 1:50 te benaderen is de cabine iets ingekort / verlaagd. De woonopbouw is geheel eigenbouw van styreen.

De foto van de Mercedes woonauto is genomen in de loods van Douwe Klinkhamer te Hoogeveen in januari 2014.


DAF 95 pak-/ woonauto bij de fotoschietsalon van Lahnstein

                

De cabine en het ingekorte chassis van de DAF 95 310 topsleeper zijn afkomstig van Tekno. De rest is eigenbouw. De DAF trok de fotoschietsalon van de fam. Lahnstein.


Miniatuur van de Stichting Rijdende School, de school voor kermis- en circus kinderen

IMG_2632              IMG_2624

Haarlem apr 201002 Apr. 20 18.51
De trailer is gemaakt door Tekno en vervolgens zelf bespoten en van belettering voorzien. De foto van het origineel is gemaakt door Frank Veldkamp tijdens de kermis in Haarlem in 2010.


error: Content is protected !!