DAF kermis miniaturen

daf kermiswagens IMG_2843

De DAF in al z’n varianten is de meest gebruikte kermistruck in Nederland. Vandaar dat ik ook een groot aantal DAF miniaturen in mijn verzameling heb. Mijn favorieten zijn de DAF 2600 en de DO’s.


DAF 2000 DO chaisenwagen met generator-/kassawagen behorend bij de autoscooter van Willem Jansen-Buwalda uit Leeuwarden

DAF DO autoscooter kassawagen Jansen-Buwalda
DAF DO autoscooter Jansen Buwalda

Deze combinatie maakte deel uit van het transport van de autoscooter van Jansen Buwalda. De DAF DO vervoerde de botsautootjes (‘chaisen’) en trok de kassawagen. Voorin de kassawagen bevond zich de generator waarmee de autoscooter van stroom werd voorzien. De generatorruimte was toegankelijk via de deur in de voorkant van de aanhanger en binnenuit via de kassaruimte.

De cabine van de DAF is afkomstig van Miho en is geplaatst op een verbouwd chassis van Tekno. De chaisenbak is eigenbouw van styreen plaat-/strip. De kassawagen is geheel eigenbouw eveneens van styreen plaat en -strip. Bij de bouw is dankbaar gebruik gemaakt van foto’s van Jeffrey Jansen, de zoon van Willem Jansen.

DAF DO Jansen Buwalda

DAF DO AS 2000/2300 chaisenwagen behorend bij de autoscooter van Willem Jansen-Buwalda

(foto A.Lubach)


DAF 2800-310 met oplegger behorend bij de Autopiste van de Gebr. Moonen uit Tilburg.

DAF 2800-310 behorend bij de Autopiste van de Gebr. Moonen

Deze combinatie vervoerde de race-autootjes en de vloerdelen van de Autopiste van de Gebr. Moonen. Met deze attractie is door Moonen gereisd in de tachtiger jaren waarbij ze de grotere kermissen aandeden zoals Tilburg en de meikermis te Groningen.

De basis van de DAF truck is van Lion Toys. Daar zijn door mij veel details aan toegevoegd. Het onderstel van de oplegger is van PKC; de opbouw is gemaakt van styreen profieltjes.

Het race-autootje is gemaakt van een Porsche Carrera van Wiking (1:87), die is gedeeltelijk gesloopt en voorzien van nieuwe details. Van dit prototype is een rubbermal gemaakt waarin de 10 autotootjes met kunsthars (resin) zijn gegoten.

De vloerplaten (rechte- en bochtplaten) zijn gemaakt van styreen profielplaat. Ik heb geprobeerd ook hier een gietmal van te maken, maar dat gaf niet de gewenste mate van detaillering. Daarom zijn alle vloerplaten van de skelterbaan – stuk voor stuk – gemaakt van profielplaat, die tot ‘pakketjes’ zijn gelijmd.


DAF 2600 Van Gebr. Moonen uit Tilburg bij de Hully Gully en de Showboat

De cabine van de DAF 2600 is van Miho uit Assen, de huif is van Tekno. Het chassis en de bak – waarin ooit een aggregaat zat – is eigenbouw.

DAF 2800 ATi met pakwagen voor het transport van de nostalgische draaimolen van fam. Brinksma

Nostalgische ‘Pferde Karussell’ van fam. Brinksma tijdens het stoomfestival in Utrecht in 1998

(Foto: Willem Kruijer)

De DAF met pakwagen vervoert de nostalgische paardencarrousel van de fam. Brinksma. De draaimolen dateert uit 1870. De draaimolen en het transport heb ik gefotografeerd in 1998 tijdens een stoomfestival in Utrecht en tijdens de meikermis van Groningen in 2000.

Het model is geheel eigenbouw. De cabine van de DAF is van resin(giethars) uit een zelf gemaakte rubber mal. De bak (plus inventaris) van de vrachtwagen en de pakwagen zijn gemaakt van styreen plaat en strips. De decal ‘Pferde-Karussell’ op de pakwagen is zelf gemaakt; de witte decals op de vrachtwagen en de pakwagen zijn gedrukt bij decalwinkel.nl. Al mijn modellen zijn gespoten met Motip autolak.

Bij de bouw is dankbaar gebruik gemaakt van informatie die is aangeleverd door de fam. Brinksma.


DAF 1900 DS met orgelwagen behorend bij het LunaPark van G.L. Reemer

          Foto: Marcel van der Sluis                                                                                               

In 1957 deed Laurens Janvier de cakewalk ‘Luna Park’ over aan z’n schoonzoon George (G.L.) Reemer.  Die moderniseerde het transport en kocht in 1974 een DAF AS 1900 DS-490 uit 1968 voor het transport van de tent van de cakewalk. Deze DAF heeft dienst gedaan tot 1984. Bij de cakewalk behoorde een Carl Frei orgel dat werd vervoerd in een aparte orgel wagen.

De cabine van de DAF is afkomstig van WSI. De spatborden zijn verbreed zoals dat ook het geval is bij een DAF 1900 cabine. Het chassis van de DAF is gebouwd uit onderdelen van Tekno. De bak van de vrachtwagen is eigenbouw gemaakt van styreen plaat en strips.

De orgelwagen is geheel gebouwd van styreen. De zeilen zijn gemaakt van papier dat in de juiste kleur is gespoten.


DAF A 3000/3200 tandemasser behorend bij de Paratrooper van Douwe Wegkamp

Van deze kermiswagen zijn weinig foto’s bekend. De foto’s die ik heb – en bron van inspiratie waren voor de bouw van deze kermis miniatuur – zijn genomen door Sietze Hilverda tijdens de opbouw van de paaskermis op het Rembrandtsplein te Hoogezand in april 1979. De Paratrooper die oorspronkelijk van Aldert Bosma is geweest was toentertijd van Douwe Wegkamp.

DAF met middenbouw van de paratrooper
van Douwe Wegkamp
DAF van de paratrooper van
Douwe Wegkamp op de achtergrond

De cabine van de DAF is van Lion en is behoorlijk aangepast. Voor het chassis en de laadvloer is gebruik gemaakt van de DAF 3000 van Miho. Alle onderdelen van de paratrooper – inclusief de 12 vakwerkarmen – zijn gemaakt van styreen. De laadvloer boven de cabine inclusief het hekwerk is eigenbouw van styreen en messing. Op deze laadvloer liggen de kappen van de gondels onder een afdekzeil dat stevig is vastgezet met touwen.

Een paar foto’s van het bouwproces in verschillende stadia:


DAF 7 streper behorend bij een zweefmolen (fantasiemodel)

De DAF is gebouwd uit een kitje (KWD01 van KWModels) en is een variatie op de onderstaande DAF miniatuur. Op het dak liggen de steekhouten van de zweefmolen plus een ladder. Bij de DAF is een woonwagen gebouwd van een bestaand kitje (KWW01). In afwijking van eerder gebouwde miniaturen heeft de woonwagen geen markies maar een verlengde entree van tentdoek.

Op de foto rechts is op de achtergrond de GMC van B. Vermeulen (Dikke dame) te zien.


DAF 7 streper tapissiere (exploitant onbekend)

daf 7 streper IMG_0297
daf 7 streper IMG_0309
daf 7 streper Delden -31

De foto van de DAF is genomen tijdens een kermis in Delden. Jaartal, exploitant en fotograaf zijn onbekend. De DAF heeft waarschijnlijk in een eerder leven als verhuiswagen dienst gedaan.

Mijn miniatuur is geheel eigenbouw van styreen. Later is van het prototype een rubberen gietmal gemaakt. De DAF op de foto is het eerste resin exemplaar uit de mal


DAF 7 streper fantasie model

daf 7 streper IMG_2795
daf 7 streper 116-1700_IMGa

Deze DAF met woonwagen is een van mijn eerste miniaturen en is geinspireerd op het transport van de bootjesmolen van N. Rampen – van Nieff.

De cabine en het chassis van de DAF zijn van Lion Toys. De bak is eigenbouw van styreen plaat en strips.


DAF A 1900 DS behorend bij de carrousel van A.J. Gigengack

daf gigengack IMG_2847
daf gigengack IMG_1300
Daf en aanhanger 1983

De oranje/grijze DAF is in 1975 door Tonnie Gigengack gekocht bij de fa. Holland en is tot plm. 1989 in gebruik geweest. Hij heeft er destijds twee tegelijk gekocht en een doorverkocht. De DAF is in 1989 vervangen door een DAF 2100 (2e hands gekocht). De foto van de DAF is afkomstig van G. Hulleman en toont de DAF bij het verlaten van het kermisterrein te Wijhe in 1983.

De cabine is afkomstig van een DAF 1600 van WSI. Het chassis en de bak zijn eigenbouw (styreen). Het dekzeil is gemaakt van papier in kleur gespoten met Motip.


DAF A 1600 DD behorend bij de autoscooter van Leander

daf leander IMG_5263
daf leander IMG_0310
Leander DAF 1600 exploitantenterrein Breda 2001 ZB-45-78

De DAF stond geruime tijd op het kermiswagen terrein langs de A27 bij Breda. De foto van het origineel is afkomstig van Marcel van der Sluis.

De cabine is op basis van WSI 1600. Het chassis en de bak (… v. Gend & Loos ?) zijn eigenbouw van styreen.


DAF A 1600 DF-490 van het Lunapark van F.G. Hoefnagels & Zn uit Bakel

daf hoefnagels IMG_1841
daf hoefnagels Bakel sept 2008

De DAF 1600 is een van de oudste nog reizende DAF’s op de kermis. De DAF is in 1969 nieuw gekocht door J.M. Hoefnagels.

De cabine en het chassis zijn van Lion. De bak is eigenbouw. Dit is een van de eerste miniaturen schaal 1:50 die ik heb gebouwd. Waarschijnlijk zal die op termijn worden vervangen door een miniatuur met meer detail en aangepaste wielbasis (490).


DAF 2600 van de Cakewalk van J. Hoefnagels-Dauphin & Zn

daf 2600 hoefnagels IMG_2714
daf 2600 hoefnagels IMG_2728
DAF Hoefnagels Cakewalk 1a

De foto van het origineel is afkomstig van Barbercut van Themepark.

De basis van mijn miniatuur is een DAF 2600 kitje van Miho.  Het chassis (ingekort) en de bak zijn eigenbouw.


DAF FTT 2600 DKA-350 met drie-assige oplegger in gebruik bij de autoscooter van F.J. Stuij-Vermolen

DAF 2600 IMG_0336a
DAF FTT 2600 DKA +oplegger Stuij - autoscooter

De cabine van de trekker is afkomstig van Miho. Het chassis van de trekker en de oplegger zijn eigenbouw. De zeilen van de oplegger zijn gemaakt van die van een Tekno oplegger.


DAF FA 2600 DKA-475 van P. Munsters die heeft gereisd met een nostalgische luchtschommel

daf 2600 DSC09672

P. Munsters heeft met de luchtschommel in de DAF 2600 gereisd tot het einde van het seizoen 2011. Na het overlijden van de heer Munsters is de DAF via de handel bij de sloop terecht gekomen.

De cabine van de truck is van Miho. De bak is eigenbouw van styreen.


DAF A 2600 DKA-445 bij de autoscooter van Sterrenberg

daf 2600 Sterrenberg 0305
DAF A 2600 DKA - 445 met afwijkend kenteken (DB-18-07)

De cabine en het chassis van de truck zijn afkomstig van Miho. Het chassis is ingekort en aangepast. De laadbak met huif is eigenbouw.


DAF DO B 1300 DD-468 behorend bij het Kinderpaleis van F. Keijzer

daf keijzer Axel mei 2010

De DAF is gebouwd op een bus chassis en is sinds 1976 al in gebruik op de kermis bij het Kinderpaleis van F. Keijzer.

Het front van de tapissière is afkomstig van een KIM Classic kit (DAF 2200 4×2 daycab artic tractor). Het chassis en de tapissière carrosserie zijn geheel eigenbouw van styreen.


DAF A 2000/2300 DO van K. Sloots die reisde met een Calypso

DAF A 2300 DO Sloots - Calypso

De cabine van de DAF is van Miho. Ook hier is de laadbak geheel eigenbouw van styreen.


DAF AS 2400 DP-505 behorend bij de Enterprise van F. Ropers

daf do ropers

De DAF is in dienst geweest als kermistruck tot 1988 en later gerestaureerd.

De cabine en chassis van zijn van een KIM Classic kit no. 9 DAF 2200 6×2 (1:48). De bak is eigenbouw op basis van styreen, de huif is gemaakt van papier. Het chassis van de miniatuur is te kort in verhouding met het origineel.


DAF 2800 behorend bij de ‘Bayern Curve’ van P. Gigengack

daf gigengack film 7 1995-019

De foto van de DAF is gemaakt tijdens de zomerkermis te Zwolle in 1995.

De cabine is van Zon Model (GINAF F 520), de rest is eigenbouw.


DAF FA 2800 behorend bij ‘L’Ouragan’ van B. Mobron 

daf mobron Transporten Swingmill l'Ouragon van Mobron tegenwoordig Crazy Beach Party 1

Daf cabine en chassis zijn van Lion Toys. De laadbak is eigenbouw. De foto van het origineel is van D.J. Teijgelaar.


DAF 95-360 Spacecap van J. Roulaux die er de bussensport/lijntrek en eendjesvissen mee vervoerde

daf 95 j. roulaux, Wijchen sept 2010

De foto van het origineel is afkomstig van het Kermisforum. De maker van de foto is mij niet bekend.

De cabine van de DAF miniatuur is afkomstig van Lion Car; de rest is eigenbouw op basis van styreen.


DAF 95 van de de Deca Dance van F. Vale & Zn 

daf 95 F. Vale

De foto van de originele truck is afkomstig van internet. De fotograaf is onbekend.

De cabine van de DAF is van Tekno. De rest is eigenbouw.


DAF DO van een autoscooter (fantasiemodel)

Dit is een kitje van KIM classics (no.9)


Transporten Circus AMAR

Transporten van het Franse circus AMAR met links een Autocar U7144T en rechts een National truck
error: Content is protected !!